péntek, augusztus 21, 2015

Megjártuk az iskolát

Tegnap 10-re volt időpontunk, mint kiderült, nem az igazgatóval, hanem az iskolában a gyerekek jóllétéért felelős emberrel, Mr. Payne-nel. Idejében el kellett indulni, mert azt tudtuk, hogy a mosoda úgy 20-30 perc sétára van itthonról, de ez még odébb volt, a mosodán túl, bár könnyebb terepen, mint a mosodáig tartó út. Végül erős félóra alatt odaértünk. Talán lesz busz is, ami odamegy, csak nem tudni most még, hogy jó időben fog-e menni. Az 53-as busz valami messzebbi faluból indul, és nagyon ritkán jár. Még menetrendet is úgy kellett kérni a busztársaságtól, mert sehol nem volt fenn. De épp most néztem, hogy nagyon kicsi rá az esély, hogy legyen busz. Mr. Payne pedig azt mondta, hogy ugyan már, nincs az 3 mérföld, nem hinné, hogy fog adni az önkormányzat iskolabuszt. Mondjuk az, akivel az önkormányzatnál kapcsolatban vagyok, nem válaszolt már vagy egy hete a leveleimre. 

Szóval beírattuk a gyerekeket és kiderült, hogy majd egyenruhát kell hordjanak, pontosabban fehér inget és fekete nadrágot, ami nem lehet farmer és nem lehet nagyon feszülős. Persze jól be lehetett a gyerekeken mutatni, hogy pont ez az, amit nem lehet. Domin egy fekete farmer volt, Mayán pedig egy skinny tipusú naci, ami ugyan nem volt farmer, viszont jól feszült. Ja és mindehhez fekete cipő kell, de fekete, nem színes fűzővel, nem fehér talppal. Azt mondta még Mr. Payne, mikor kérdeztük, hogy hol kellene megvenni a ruhákat, hogy ó, itt van a szomszédban. És tényleg, kocsival ott van a szomszédban úgy 10 percnyire, de a busz épp elment és csak fél óra múlva jön, gyalog meg megint csak fél óra. Így hazamentünk. Aztán sikerült Csücskömnek kisütnie, hogy hétfőn itthonról az 53-as busszal majd könnyen odajutunk. 

Persze Maya mondta, hogy jó lenne Domival egy osztályba kerülni, de azt szerintem ő is tudta, hogy ez vágyálom. Mayának csak ez az éve lesz itt, Dominak pedig vagy 2-3. Szinte kérdezés nélkül is megtudtuk, hogy nem ők lesznek egyedüli külföldiek, hanem lesz lengyel, orosz, észt és talán még egy nemzetiséget említett, de magyar több nincs, csak a mi két gyerekünk. Mondhatnám úgy is, hogy hála Istennek. Hamarabb meg tudnak majd tanulni úgy angolul, hogy ember nem lesz, aki hozzájuk szóljon magyarul.

Dominak eléggé ádáz hangulata volt egy darabon és egyébként is mostanság hajlamos mindent leszólni, úgyhogy talán már jó lesz, ha más környezetbe kerül. Mikor hazaértünk és ideült a géphez, Postival, volt általános iskolai osztálytársával, beszélgetett és úgy beszélt itt az egyenruháról, meg az iskolábamenés borzalmairól, hogy rossz volt hallgatni. 

Aztán mikor hazaértünk, beszedtem ebéd után a reggel kiteregetett ruhát, kicsit szárítottam rajta, aztán elmentünk a Tescoba. Nem sokkal azután, hogy megjöttünk, nekifogott esni. Én nem emlékszem arra, hogy ilyen aprószemű esőt valaha is láttam volna. Szinte olyan, mint a ködszitálás, csak nem köd, hanem eső. És esett egész este, sőt, még most is esik. 

Máskülönben valamelyik reggel láttam ködöt is, tiszta pára volt minden. 


Így nézett ki az egyik utca, ahonnan egyébként hegyoldalt is lehet látni.

Ezt a képet Csücsköm kászítette, még napokkal korábban, de nagyjából ugyanonnan.
Mire visszafelé jöttem addigra már sütött a nap és felszállt a köd. 

Amit akartam még írni, hogy embert csak akkor látunk szinte gyalog, ha sétáltatja a kutyáját. Egyébként az emberek legnagyobb többsége kocsival jár. Nyilván nem mindenki, hiszen akkor tök üresek lennének a buszok, de ez nem igaz. De az sem, hogy tele vannak. Talán egyszer fordult eddig elő, hogy nem tudtunk leülni. Néha egyébként nem is árt leülni, mert egyrészt annyi a kanyar az utakon, hogy rengeteg, a másik, hogy a sofőrök mennek néha, mint akit kergetnek. 

Zsókáék a múlt héten elvitték Gyendára Petyi és Bözsit, aztán Petyi úgy tűnik inkább világgá szaladt, de talán nem túl messzire, talán még előkerül. Ott is van egér, jól táplált kedves cica, talán szerető gazdira lel, vagy valahogy visszakevereg Klárihoz. Mindenesetre Klári talán Petyi helyett, így, hogy nyomaveszett egyenlőre, Pirost odavenné magához. Remélhetően ő már nem megy világgá, és akkor a legrosszabb ami történhet Klárival, hogy 3 cicája lesz kettő helyett, ha esetleg Petyi, Piros érkezte után megkerülne. Ha így lesz, hogy Petyi nincs péntekig,  akkor talán már aznap mehet Piros.

Nincsenek megjegyzések: