csütörtök, május 05, 2016

Dominik az egyetemen járt

Nem tudom, hogy írtam-e már róla, hogy miként mennek itt a dolgok a 9. osztályosok pályaorientációjával kapcsolatban. Ha volt róla szó, akkor elnézést, nem találtam. 

Valamikor most a második harmadban volt Dominak egy egyeztetése az egyik illetékes tanárral, hogy milyen tárgyakat szeretne az elkövetkező időszakban magasabb óraszámban tanulni. Az ő osztálya a matekot eleve magasabb óraszámban tanulja az átlaghoz képest. Ami ebből eredően ha nem választotta volna az ICT-t (ez nem csak tisztán IT, hanem valahogy ötvözve van a telekommunikációval és még ki tudja mivel) amúgyis kötelező lett volna. Így viszont még mellé jött a Science, ami a természettudományok tárgya, fizika, kémia, biológia. Ezért nincs annyira oda Dominik, de nem nagyon van más választása, ha az ICT-t tanulni akarja, márpedig akarja. 
Másodiknak a drámát választotta, itt ahogy hallom tőle eléggé vegyesen csinálnak dolgokat, zenét készíttetnek velük számítógépen, előadnak dolgokat, stb. 
A harmadik pedig a Catering. Gondolom lesz itt is minden, nem csak főzőcske okosan, hanem gondolom elmélet, ételismeret, higiénia, stb. 
De hogy aztán mi lesz a gyerekből??? Ki tudja még? Döntéskényszer csak 11.-ben lesz, addig még 2 év. 

Mindenesetre ők olyan eredményeket hoztak, hoznak, hogy azt feltételezik róluk, hogy az egyetemre vezet előbb-utóbb az útjuk. Ezért már most 9.-ben elvitték őket csapatosan az egyetemre és ott nem csak körbenézhettek, hanem mindenféle feladatokat is kaptak, amik ilyen csoportosan megoldandó feladatok. 

Amikor engedélyeznem kellett, hogy persze mehet, akkor elvileg azoknak, akik jogosultak az iskolában az ingyenes étkezésre fel kellett írniuk, hogy milyen szendvicset kérnek. Aztán mindig az sül ki az ilyen alkalmakkor, hogy ugye mi nem vagyunk jogosultak ingyenes étkezésre, így szoktam mondani Dominak, hogy majd kap uzsit itthonról. Ezeket  a szendvicseket mindig el is viszi, szerencsére annak ellenére nem hozza vissza, hogy testületileg mindenkit jól megebédeltetnek a közelben levő Mekiben. Nagyjából ennyit jár a gyerek a Mekibe, ahányszor az iskola elviszi. Egyszer voltunk talán itt lenn a belváros egyik Mekijében, még mikor a szállodában laktunk, de aztán abban maradtunk, hogy inkább ne erőltessük. Nem rossz, de annyira nem is jó, ha pedig hatan megyünk be enni, akkor egyenesen drága. 

Nincsenek megjegyzések: