szerda, június 17, 2009

Kicsit aggódom- Ingatlanadó

Olvasom az internetes lapokban, hogy tervezik az ingatlanadót. Kiforrott eredmény még nincs, de az előzetesek, hogy mennyi lesz az éves mértéke,  innen nézve riasztóak.
Nyilván az elmúlt évek alatt sok minden változott, de akkor, amikor megvettük ezt a házat, akkor volt egy előzetesen kalkulált havi költség, ami ha nem is kevés, de kibírhatónak tűnt. Aztán jött a tavalyi gázár emelés, 4 alkalommal. Azt vettem észre, hogy a 22.000,- körüli átalány év végére elérte az 50.000,-t.
Ahhoz, hogy a gázfelhasználásunkat csökkentsük több dolgot lehetne, kellene csinálni, mindegyik rákfenéje, hogy pénz kell hozzá, nem is kevés. Lehetne ugye szigetelni a házat kívülről, lehetne venni egy vegyes tüzelésű kazánt és ráköttetni a rendszerre, vagy ami a szigeteléssel együtt a leghatékonyabb lenne, felszerelni a tetőre napkollektorokat. 
Vissza az ingatlanadóhoz: az szerintem nem lenne jó megoldás, hogy éves szinten százezreket kelljen fizetni egy olyan dolog birtoklása után, amit már adózott jövedelemből vásároltunk, két kezünk munkájával építettünk. Ha mindenképpen valamilyen vagyonadót akarnak kivetni, azt akkor is max. tízezres nagyságrendekben gondolkodva kellene. 
Például, ha nekünk most azt mondanák, hogy a tervezett mértékű ingatlanadót  kell megfizessük, akkor az nyilvánvalóan nem menne. Azt gondolom, hogy ne kényszerítsenek arra, hogy eladjuk a házunkat az ingatlanadó miatt, egyrészről mert nem tudnánk eladni a jelen helyzetben, másrészről nem szeretnék erről a környékről elköltözni, viszont a mai ingatlanárakat figyelembevéve nem tudnék közel ekkora méretű házat megvenni abból a pénzből, amit kapnék érte. 

Nincsenek megjegyzések: