És akkor jöjjön a recept, hátha valaki még most a fagyok beállta előtt meg tudja csinálni:
Csalmádé:
1 kg zöldparadicsom
1 kg zöldpaprika
1 kg uborka
1 kg hagyma
1 kg káposzta
1 kg sárgarépa
40 dkg cukor
15 dkg só
3 dl 20 %-os ecet (ez az eredeti mennyiség, de nekem még most egy évvel később is van belőle, mert veszett savanyú lett, szerintem elég kilónként 1,5-2 dl is. Érdemes megkóstolni és legfeljebb utánatenni még. Azt mindig könnyebb, mint kivenni belőle.)
1/2 szalicil
Ha valamiből nincs elegendő vagy nem is akarjuk beletenni, mert nem szereti valaki, az nem katasztrófa, az a lényeg, hogy az ecet-cukor-só-szalicil kombót 6 kilónként számoljuk. Valami jó nagy edényt keress, ha minden le lett már szeletelve, benne a cukor,só és az ecet, akkor érdemes valamivel letakarni és kitenni valami hideg helyre, ahol nem fagy, ha van, akkor a legjobb egy terasz vagy veranda. Legalább egy éjszakát hagyni kell állni és aztán összedolgozni a szükséges mennyiségű szalicillel. Főzni nem kell. Rögtön mehet az üvegekbe.
Ma reggel fordult elő először, hogy Maya ébresztett 6,39-kor, hogy megyünk-e suliba? Valamit előző este elbabráltam a telefonommal, így egyáltalán nem ébresztett. Azért idejében elindultunk. Hozzáteszem, hogy a lányok maguk készítették a reggelijüket, így legalább azzal nem volt dolgom.
Minden évben van az iskolában vers- és prózamondó verseny. Elméletileg a szünetben kellett volna felkészülniük a gyerekeknek. Hát ez nagyon nehezen ment Dominikkal. A 2 lány még egész jól megtanulta a versét, de Domi nagyon ellenállt. Válogatott, mint kiskakas a kendermagban, hogy ezt se, azt se akarja megtanulni. Aztán végül az olvasókönyvben ráakadtunk Zelk Zoltán: Este jó, este jó c. versére, amit aztán egész jól megtanult. Edit néni meg is dícsérte, bolodogan újságolta, hogy ötöst kapott érte. Bár azért Edit néni nehezményezte, hogy miért az olvasókönyvből választottunk.
Mayának is jól sikerült, ő a Sün Balázst tanulta meg és mondta el hiba nélkül, Lili pedig a Kertész leszek József Attila verset tanulta meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése